Home » Aanbod » Behandelvormen » EMDR

Bij Stroomlijn werken we onder andere met EMDR therapie. Samen kijken we of deze behandelvorm bij jou en je hulpvraag past.

 

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen.

Het doel van EMDR is je te helpen de herinneringen aan de ingrijpende gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

Vaak gaat het om zich opdringende herinneringen aan de schokkende gebeurtenis, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen; 'flashbacks' ) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Als er aan bepaalde criteria wordt voldaan spreekt men van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Ook kan EMDR soms worden ingezet bij bepaalde angstklachten, zoals een paniekstoornis of een specifieke fobie. Denk bijvoorbeeld aan emetofobie (braakangst) of vliegangst. 

online EMDR of op locatie, behandeling bij trauma klachten

Hoe werkt EMDR?

Bij EMDR worden oogbewegingen en soms klikjes/piepjes per koptelefoon aangeboden terwijl je je probeert te concentreren op de beladen informatie.  Aangezien het wel wat van je incasseringsvermogen vraagt kijkt je psycholoog altijd eerst goed samen met jou of EMDR op dit moment de juiste keuze is.

Wil je meer lezen over de achtergrond van EMDR en de effecten? Klik dan hier om de folder te downloaden.

Online EMDR

Tegenwoordig kan EMDR ook heel goed als vorm van online therapie worden aangeboden. Je ziet dan op je beeldscherm bijvoorbeeld een balletje op en neer gaan, wat je met je ogen moet volgen. Je online psycholoog kan dit op afstand aansturen, het balletje sneller of juist langzamer laten bewegen en jou instructies geven. 

Als tijdens het intakegesprek blijkt dat een online EMDR behandeling bij jouw hulpvraag en je klachten past zal je psycholoog hier nog meer over uitleggen.