Sociale angststoornis

Gepubliceerd op 2 december 2021 om 17:11

Als je een sociale angststoornis hebt ben je continu bezig met de mening van anderen. Wat zullen ze van me vinden? Vinden ze dat ik raar loop of lach? Vinden ze me te dik, mijn kleren stom? Of vinden ze dat ik domme dingen zeg, of slechte grappen maak? Je bent er vaak zo mee bezig hoe je overkomt op anderen, dat je aandacht van het gesprek volledig weg is. En voor je het weet raak je daardoor de draad van het verhaal kwijt. Dat kan er voor zorgen dat sociale contacten stroef verlopen. En zo wordt je angst bevestigd.

Het kan ook zijn dat je zo bang bent voor de mening van anderen dat je sociale situaties helemaal uit de weg gaat. Je zegt vaak af of verzint een smoesje om niet naar een feestje te hoeven gaan. En thuis op de bank voel je je dan misschien eenzaam en somber. Je krijgt negatieve gedachten: zie je wel hoe stom ik ben? Zit ik hier in mijn eentje op de bank, terwijl iedereen het naar zijn zin heeft! Niemand vindt me aardig, ze zijn vast blij dat ik er niet ben, en ga zo maar door. 

 

Een sociale angst kan ook op je werk aardig in de weg zitten. Je durft bijvoorbeeld tijdens vergaderingen nooit je mening te geven. Of laat elke kans om jezelf te laten zien aan je voorbij gaan. Dit bevestigd dan weer het gevoel dat je dom bent, of dat mensen je mening misschien niet belangrijk vinden.

Kortom: Met een sociale angst kom je in een negatieve spiraal terecht, waarbij je steeds slechter over jezelf (en je omgeving) kan gaan denken. Dit kan op den duur leiden tot een depressie of andere angstklachten. Gelukkig is een sociale angststoornis heel goed te behandelen.

 

Weten wat Stroomlijn voor je kan betekenen?

Heb jij last van een negatief zelfbeeld door een sociale angststoornis? 

Tips bij sociale angst

Zelf alvast aan de slag? 
Hierbij een aantal tips die kunnen helpen bij het overwinnen van je angst:

  • Het is niet raar om angstig te zijn en niks om je voor te schamen. Het helpt juist als je erover praat.
  • Probeer je tijdens sociale situaties bewust heel erg te richten op je omgeving of je gesprekspartner. Zo haal je de aandacht van je angst weg en lukt het beter rustig te blijven. 
  • Ga de situaties die angst uitlokken niet uit de weg. Juist door situaties te vermijden wordt je steeds angstiger. 
  • Besef je dat je andermans gedachten niet kunt lezen Als je echt wil weten wat iemand denkt, check dit dan even. Door dit te doen voorkom je een hoop gepieker en onzekere gevoelens voorkomen.
  • Besef: Hoe een ander over je denkt zegt niks over jou. Het is een slechts een mening.
  • Accepteer dat niet iedereen je leuk en aardig hoeft te vinden. Jij vind toch ook niet iedereen leuk?