Monique Morcus, GZ-Psycholoog

Monique is in 1999 afgestudeerd in de Klinische Neuropsychologie aan de toenmalige Katholieke Universiteit Brabant.

In 2004 voltooide zij haar postdoctorale opleiding tot GZ-psycholoog en in 2008 de specialistische opleiding tot Klinisch Neuropsycholoog.

Registraties:

  • BIG-register nr. 19061517325
  • AGB-code zorgverlener 94010684
  • KVK 81770715
  • Lid van de NVGzP (Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie en haar specialismen)

Achtergrond

De afgelopen twintig jaar ben ik als psycholoog voornamelijk in ziekenhuizen werkzaam geweest. Ik specialiseerde mij tot klinisch neuropsycholoog, waarbij de relatie hersenen-gedrag bij kinderen en jongeren mijn specifieke aandachtsgebied werd. Ik heb vele (complexe) diagnostische onderzoeken mogen uitvoeren bij mensen met aandoeningen zoals niet-aangeboren hersenletsel, ADHD en autisme.

Daarnaast leerde ik mensen omgaan met de gevolgen van een (chronische) aandoening en hielp ik mensen met lichamelijk onverklaarbare klachten. Daarbij maakte ik mij cognitief gedragstherapeutische behandeltechnieken eigen maar ontwikkelde ik vooral een affiniteit met acceptatiegerichte gedragstherapie (ACT) en mindfulnessvaardigheden.

Naast mijn werk als psycholoog ben ik ook als universitair docent werkzaam geweest. Door het contact met studenten, al dan niet in mijn rol als mentor, heb ik veel interesse gekregen in het willen helpen van jongvolwassenen met klachten als stress, burn-out, (faal)angst, perfectionisme, onzekerheid, identiteitsproblematiek, etc.

Waarom Stroomlijn?

Hoewel ik niet tot de generatie Millennials behoor, heb ook ik in de leeftijdsfase 20-40 jaar veel geworsteld met keuzestress (vooral met géén keuzes maken) en met maar door willen gaan, alles perfect willen doen en niets willen missen. Ik voelde me vaak onrustig en werd moe van mezelf maar snapte het niet: ik had toch een geweldig leven en een topbaan, wat zeurde ik nou?

Het werd een zoektocht waarin ik me verdiepte in persoonlijke ontwikkeling, beweging, goede voeding en spiritualiteit. Een weg van vallen en opstaan, waarin ik vaak nog teveel wilde en de lat hoog legde, maar gaandeweg toch leerde om beter naar mezelf te luisteren en keuzes te maken.

Zo nam ik afscheid van mijn specialistentitel en koos ik bewust voor het werken met jongvolwassenen. Bij Stroomlijn kan ik doen wat ik het liefste wil: twintigers en dertigers helpen bij hun keuzes en worstelingen, zoals ook ik die gehad heb en soms nog heb. Hier kan ik inzetten wat ik in alle jaren geleerd heb, zowel als professional als persoon.