Een bariatrische operatie (maagverkleining) is ingrijpend. Lichamelijk en psychologisch gebeurt er veel met je voor, tijdens en na deze ingreep. 

 

Voordat jij deze stap hebt kunnen en durven zetten heb je vast al voor veel uitdagingen gestaan rondom je eetpatroon, gewicht en/of zelfbeeld. Goed dat je op dit moment in je leven voor jezelf hebt gekozen en dit traject bent aangegaan!

Mogelijk dat mensen om je heen niet goed snappen wat hier allemaal bij komt kijken. Er wordt wel eens geroepen dat een maagverkleining een makkelijke manier is om af te vallen, en dat je daar niet stevig voor in je schoenen hoeft te staan. Niks is minder waar. Er wordt juist ontzettend veel van je gevraagd.

Het is dus helemaal niet gek om tijdens dit traject hulp van een psycholoog te vragen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om vragen rondom je (veranderende) zelfbeeld of angst voor de ingreep zelf. 

Ons aanbod

Stroomlijn biedt behandeling bij de volgende klachten:

  • Angst en paniek
  • Problemen met onzekerheid / zelfbeeld
  • Somberheid en depressie

Stroomlijn is een Basis GGZ instelling. Dit betekent dat wij alleen kortdurende behandelingen kunnen bieden bij milde tot matig ernstige klachten.  

Wanneer we niet behandelen:

  • Indien de hulpvraag specifiek is gericht op aanpassingen van het eetpatroon (vakgebied diëtist).
  • Indien er sprake is van een eetstoornis, verslaving en/of persoonlijkheidsproblematiek. In dat geval adviseren we een behandeling in de Gespecialiseerde GGZ (SGGZ). 

Kennismaking

Bij Stroomlijn start je altijd met een vrijblijvende telefonische kennismaking. Om hiervoor een afspraak te maken stuur stuur je een mailtje naar stroomlijn@onlinepsychologie.nl. Vermeld in deze mail je naam, telefoonnummer en dat je in behandeling bent bij de Waregem Weight Clinic. Je wordt dan binnen enkele werkdagen terug gebeld door een van de psychologen van Stroomlijn. 

Tijdens het telefoongesprek bespreek je met de psycholoog jouw hulpvraag en of dit past bij het aanbod van Stroomlijn. Het gesprek duurt ongeveer 10 minuten.  

Vergoeding

Om een behandeling bij onze praktijk vergoed te krijgen door je zorgverzekeraar hebben we een verwijsbrief nodig van je eigen Nederlandse huisarts

Na de telefonische kennismaking volgt eventueel het intakegesprek (via beeldbellen). Tijdens de intake stellen we vast of er sprake is van een psychische stoornis volgens de DSMV. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen. 

Indien we géén diagnose kunnen stellen wordt de behandeling niet vergoed door je zorgverzekeraar. Je kan er dan voor kiezen geen behandeling te volgen, of deze zelf te betalen. Zie hier onze tarieven bij onvergoede zorg. 

In sommige gevallen blijkt tijdens de intake dat onze hulp niet toereikend is, bijvoorbeeld omdat de problematiek te complex of hardnekkig is voor een behandeling in de Basis GGZ. We geven je dan een advies voor een behandeling elders.