Meike Wouters, GZ-psycholoog

Ik ben Meike, 37 jaar oud, en woon met mijn drie kinderen en man in Amsterdam Noord. De GZ-opleiding heb ik inmiddels tien jaar geleden gedaan bij een praktijk die onder andere in de Bijlmer, Amsterdam spreekkamers had. In deze multiculturele setting leerde ik al snel dat ik het liefst holistisch werk, met oog voor zoveel mogelijk factoren, waaronder specifiek het systeem waarin een cliënt(e) en zijn of haar hulpvraag leeft.

De hang naar systemisch werken was al eerder tijdens mijn studie Klinische psychologie ontstaan waar ik mijn eindstage deed bij Relatie- en gezinstherapie onder leiding van Alfred Lange. Tijdens de vuurdoop van therapie geven aan patiënten met behoorlijke complexe achtergronden, rolde ik via mijn praktijkbegeleider in de wereld van screenen en begeleiden van kandidaten voor tv-programma's. Dit was een geweldige combinatie want toen ik mijn eigen praktijk had zodra ik de titel GZ-psycholoog mocht dragen, kon ik meermaals mee op reis als kandidaten begeleider voor exotische programma's waarin een therapie/ zorgvraag centraal stond.

Het overgrote deel van de programma's waaraan ik meewerkte hadden een systemische zorgvraag, zoals: Family island (gezinnen gaan in Indonesië op zoek naar de oorzaak van langer bestaande problemen) of ' Van Etter tot Engel' (waarin moeders en dochter middels een primitieve reis met elkaar in gesprek gingen om de band te verbeteren). Tot slot ben ik trots dat ik mee mocht met de reizen van ' Eindelijk thuis', van de NPO, waarin jong volwassen die in NL geadopteerd zijn terug gaan naar hun geboorteland, of Dreamschool dat kansarme jongeren een mogelijkheid biedt om zichzelf terug vinden met als doel hun schoolcarrière weer op de rit te krijgen.

Met de komst van mijn drie kinderen, kwam er , per kind, minder ruimte voor deze reizen, hetgeen ik volledig omarmde en hetgeen andere deuren opende, zoals de periode die ik naast mijn rol als regie-behandelaar bij Solutions Verslavingszorg besteedde als praktijkopleider van de GZ-opleiding. Deze setting is buitengewoon leerzaam geweest, omdat er in de verslavingszorg een zeer brede populatie om hulp vraagt. Ik zou willen zeggen dat ik hierna kon concluderen dat ik bijna met elk type mens, elk klachtenbeeld, en elke hulpvraag die er kan zijn, gewerkt heb.

Mijn aanpak

Ik ben een GZ-psycholoog met enorme passie voor het vak, heb inmiddels tal van therapieën gedaan, en zal en wil nog altijd elke cliënt(e) volledig volgen in zijn of haar hulpvraag, omdat ik geloof dat de klik en een oprechte samenwerking veel meer kan doen veranderen dan een protocol of standaard behandeling.

Bij Stroomlijn Psychologie ben ik rond januari van dit jaar begonnen, omdat wij hier psychologische hulp bieden aan jonge mensen op een manier en in een vorm die past bij deze doelgroep, met extra nadruk op zorg op maat bieden. Ik weet en zie hoe belangrijk dit is.

Hiernaast ben ik werkzaam als regiebehandelaar voor KleurGGZ, waarbij ik behandeling bied aan Asielzoekers die vanuit de hele wereld gevlucht zijn en op dit moment hun asielprocedure afwachten in een AZC.

Voor wat betreft mijn werkwijze; ik gebruik elementen uit Cognitieve Gedragstherapie, Schematherapie, KPSP, ACT, en heb altijd oog voor het gehele systeem waarbinnen de hulpvraag ontstaan is. Een diagnose is voor mijn geen label, en zeker geen richtlijn. Hoogstens een kapstok van waaruit klachten begrepen of (deels) verklaard kunnen worden. '