Home » Praktische zaken » Vergoedingen en tarieven

Wordt mijn behandeling vergoed?

Vergoedingen

Stroomlijn heeft voor 2021 met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten, behalve met VGZ. Dit betekent dat je behandeling in de meeste gevallen volledig wordt vergoed. Na je behandeling wordt de factuur rechtstreeks naar je verzekeraar gestuurd. Je betaalt zelf alleen je eigen risico.

Om voor een vergoeding van je behandeling in aanmerking te komen heb je wel altijd een verwijzing nodig van je huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. 

Kom je uit regio Oosterhout (NB) en omstreken? Klik dan hier voor meer informatie over de vergoeding van je behandeling.

Hebben we met jouw verzekeraar (VGZ) nog geen contract? Dan wordt de zorg alsnog grotendeels vergoed, het werkt in dat geval alleen net even anders. Gemiddeld wordt er dan zo'n 65% vergoed. Het overige deel betaal je in dat geval zelf.

Meer weten? Neem gerust contact op om je vraag voor te leggen. 


  LET OP: Met ingang van 1 januari 2022 gaat de bekostiging voor de zorg in de geestelijke gezondheidszorg veranderen. Dit betekent dat Stroomlijn op 31 december 2021 verplicht is alle lopende behandelingen administratief af te sluiten en deze te factureren bij de zorgverzekeraar. Lees meer. 


  Onverzekerde zorg

  Niet alle klachten en stoornissen worden vergoed vanuit de basisverzekering. 

  Je komt niet voor vergoeding in aanmerking als:

  1. Je geen verwijzing van de huisarts hebt.
  2. Je wel een verwijzing van je huisarts hebt, maar geen passende diagnose. Zo zijn bijvoorbeeld aanpassingsstoornissen, werk- en relatieproblematiek en een aantal andere stoornissen uitgesloten van verzekerde basiszorg.

  Geen verwijzing

  Er kunnen verschillende redenen zijn om bewust niet te kiezen voor een verwijzing:

  • Je wil niet dat er een diagnose gesteld wordt.
  • Je hebt klachten waarvoor de behandeling niet wordt vergoed.
  • Je hebt maar een beperkt aantal gesprekken nodig en komt hiermee niet boven het eigen risico uit. 
  • Je hebt geen verwijzing van je huisarts en wil je rechtstreeks aanmelden.
  • Je werkgever neemt de kosten op zich.
  • Andere persoonlijke overwegingen.

  Vergoeding door je werkgever is ook een mogelijkheid. Dit kun je met je bedrijfsarts, leidinggevende of HR-afdeling overleggen.


  We behandelen bij Stroomlijn ook zonder verwijzing van je huisarts. Zonder verwijzing wordt je zorg niet vergoed. We noemen dit onverzekerde zorg. Soms is het toch mogelijk om (een deel) uit je aanvullende verzekering vergoed krijgen, neem hiervoor contact op met je verzekeraar.


  Tarieven bij onverzekerde zorg

  Bij onverzekerde zorg betaal je zelf de behandeling. Je krijgt dan na afloop van ieder gesprek een factuur. 

  De tarieven in onderstaande tabel gelden als:

  • Je behandeling niet wordt vergoed door je zorgverzekering. 
  • Je liever zelf je behandeling betaalt. Je hebt dan geen verwijzing nodig én betaalt geen eigen risico. 

   

  Indicatiestelling Duur* Prijs
  Kennismakingsgesprek 15-20 minuten gratis
  Intakegesprek 60 minuten (+30 minuten indirect) € 120
  Behandeling Duur* Prijs
  Behandelsessie 45 minuten (+15 minuten indirect) € 95
  Dubbele sessie** 90 minuten (+15 minuten indirect) € 180

  * Behalve directe tijd besteden psychologen ook indirecte tijd aan een sessie. Denk aan voorbereiding en rapportage.

  ** Een dubbele sessie wordt vaak ingezet bij een EMDR behandeling.


  Bij verzekerde zorg in de Basis GGZ wordt in 2021 niet per gesprek gedeclareerd, maar per traject. Een traject, ook wel prestatie genoemd, bevat de hele behandeling van intake tot afsluiting.


  Tarieven bij verzekerde zorg

  De tarieven uit onderstaande tabel zijn gebaseerd op de maximumtarieven voor de Basis GGZ. Deze tarieven worden jaarlijks vastgesteld door de NZA (Nederlandse Zorgautoriteit). De rekening van je behandeling gaat bij verzekerde zorg rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. 

   

  Traject Duur* Tarief
  Basis Kort tot 294 min € 522
  Basis Middel tot 495 min € 885
  Basis Intensief tot 750 min € 1434
  Onvolledig traject tot 120 min € 228

  *Hieronder valt directe gesprekstijd, maar ook indirecte tijd zoals voorbereiding, verslaglegging, intervisie, telefoon- en email contacten. 

   

  Op basis van de informatie uit het intakegesprek wordt een inschatting gemaakt hoe lang de behandeling ongeveer zal duren. Dit hangt af van de ernst, complexiteit en het beloop van je klachten.

  Onvolledig traject

  Soms blijkt vroegtijdig dat je klachten beter behandeld kunnen worden binnen de Gespecialiseerde GGZ. Of dat jouw diagnose toch buiten de verzekerde zorg valt. Je wordt dan na de intake doorverwezen of terugverwezen naar je huisarts. Ook kan het zijn dat je er zelf voor kiest om na de intake niet verder te gaan. 

  In die gevallen wordt een onvolledig behandeltraject in rekening gebrachtHet tarief voor een onvolledig traject bedraagt €228 euro en valt met een verwijzing onder verzekerde zorg.


  De vergoeding van hulp door een psycholoog in de Basis GGZ valt onder het verplicht eigen risico. Dat is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat de zorg die in het basispakket zit wordt vergoed. In 2021 is het eigen risico vastgesteld op € 385 per persoon vanaf 18 jaar.


  Afspraak annuleren

  Kun je niet op een afspraak komen? Zeg je afspraak dan minimaal 24 uur van tevoren af. Dan kan in de vrijgekomen tijd iemand anders geholpen worden.

  Afzeggen kan via een bericht in de cliëntomgeving of door te mailen naar stroomlijn@onlinepsychologie.nl

  Niet tijdig afgezegde afspraken worden ongeacht de reden niet door de zorgverzekeraar vergoed maar bij jou in rekening gebracht. De kosten zijn 50 euro

  Zorroo

  Stroomlijn heeft een overeenkomst afgesloten met Zorroo (Zorggroep Regio Oosterhout en Omstreken). Als jouw huisarts deelneemt aan het Zorgprogramma Basis GGZ van Zorroo, dan kan deze rechtstreeks naar ons verwijzen.

  Je behandeling wordt dan geheel vergoed en er wordt géén aanspraak gedaan op het eigen risico van je zorgverzekering. Je huisarts of praktijkondersteuner (POH-GGZ) bepaalt of jij in aanmerking komt voor deelname aan het zorgprogramma.

  Onder de regio Oosterhout en omstreken vallen Den Hout (NB), Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Made, Molenschot, Oosteind, Oosterhout (NB), Raamsdonk, Raamsdonksveer, Rijen, ‘s Gravenmoer, Sprang-Capelle, Terheijden en Wagenberg.

  Zorgprestatie-model

  Met ingang van 1 januari 2022 gaat de bekostiging voor de zorg in de geestelijke gezondheidszorg veranderen. Dit betekent dat Stroomlijn op 31 december 2021 verplicht is alle lopende behandelingen af te sluiten en deze te factureren bij de zorgverzekeraar.

  Je krijgt dan van je zorgverzekeraar een overzicht van je Eigen Risico over 2021 waar deze factuur op staat vermeld. Wanneer je Eigen Risico over 2021 nog niet (volledig) was verbruikt, zal dit alsnog verrekend worden. Zo kunnen alle zorgaanbieders in januari 2022 starten met het nieuwe bekostigingssysteem. Op het moment dat jouw behandeling in 2022 doorloopt, zal deze onder de nieuwe bekostigingssystematiek, het zogenaamde Zorgprestatiemodel, gaan vallen.

  Een van de voordelen hiervan is dat je voortaan makkelijk kunt zien welke zorg je hebt gehad in de voorgaande maand. Een van de nadelen is dat je vanaf 1 januari 2022 opnieuw start met het aanspreken van het Eigen Risico 2022 en hierdoor dus mogelijk over 1 zorgtraject 2x Eigen Risico betaalt.  

  Mocht je hier vragen over hebben, neem gerust contact met ons op!

  Betalings-voorwaarden

  Klik op deze link om de betalingsvoorwaarden van Stroomlijn | Online psychologie te lezen.